Research in 3D foodprinting

Sinds 2013 voert FabLab Maastricht research uit in 3D voedselprinten. Floris Hoff leerde het vak tijdens een stage bij TNO alwaar hij de 3D printer voor chocolade mee hielp ontwikkelen. Een oude 3D-frees werd omgebouwd met een dure printkop die exact op temperatuur de chocolade kon printen. Het was de eerste keer in de wereld dat er met echte chocolade echt 3D geprint werd. De printer was te duur, onhandig, gebruikte vloeibaar stikstof damp (duur, omslachtig en gevaarlijk) en functioneerde niet goed (33% slagingspercentage). Begin 2015 komt Floris met een eigen printer uit voor chocolade.

Sinds die tijd is er veel internetresearch gedaan en is er zelf geexperimenteerd. In Venlo rezen er plannen voor een expertisecentrum 3D foodprinting en is er marktonderzoek gedaan door Fontys Venlo. Daaruit kwam de conclusie dat het nog even te vroeg is voor een dergelijk centrum. Wel is er 21 april 2015 een congres over 3D foodprinting, in de Innovatoren te Venlo georganiseerd.

De afdeling supply chain management van Maastricht University, heeft diverse keren marktonderzoek gedaan naar 3D printing, met name naar 3D foodprinting. Daaruit blijkt het enthousiasme bij consumenten en de betere restaurants, met name bij chocolade.

Dit resulteerde in een mini symposium 17 juni 2014 waarbij diverse sprekers hun licht lieten zien over de kansen. Zo vernamen we van prof. Luc de Witte het schokkende cijfer dat 8% van de clienten in een zorginstelling, maar ook ongeveer 8% van de patienten in een ziekenhuis, zodanig slikproblemen hebben dat ze onvoldoende of verkeerd eten hetgeen onze maatschappij opzadeld met 275 miljoen E extra zorgkosten. Reden voor ons om het onderzoek naar 3D printen met smooth food op te starten. In 2015 hopen we de eerste experimenten te doen bij 2 zorginstellingen rondom Venlo.

Door de uitnodiging voor de 3d-printshow in London is dat in een stroomversnelling gekomen. Samen met een kok uit Belgie zijn de eerste echte food experimenten door ons uitgevoerd.

Er is geexperimenteerd met Michelin chef Wouter van Laarhoven en Food designer Marijn Roovers. Samen met hun hebben we een mooie show kunnen geven in het Louvre, tijdens de 3D-printshow Parijs.

Ook met Michelin chef Bart Aussems van Tout a Fait in Maastricht is geexperimenteerd om een kleine demo te geven op de BBB beurs in Maastricht.

In Belgie is december 2014 een demo gegeven tijdens de opening van het 3D Gastronomy Lab in Liege

3 december 2014 is een presentatie en demo gegeven op de AgroFood & Technology conference in Wageningen

4 Februari 2015 heeft Albert Heijn een XL belevingswinkel geopend waarbij een pilot draait met onze 3D chocolade printer

Omdat voedsel 3D printen nog te traag is werken we nu aan een voedsel 3D printer met 3 koppen en een lopende band

Er start ook nog een project met printen van food in de businessclass van een grote luchtvaartmaatschappij.

En in 2015 komt onze eerste 3D printer uit die met echte chocolade echt in 3D kan printen.

Creative Commons Licentie
Deze website is gelicenseerd onder een Creative Commons 3.0 Licentie | Design by Dumont