Zeer veel belangstelling voor FabLabs op RapidPro beurs

Woensdag 25/1 en donderdag 26/1 vond in Veldhoven weer de RapidPro beurs plaats. Dit keer een tweedaagse vanwege het grote aantal lezingen en belangstellenden. Ruim 2.500 bezoekers zijn gekomen waardoor het af en toe echt dringen was voor de stands.

Opvallend was de zeer grote belangstelling voor de afdeling RapidPro @ Home. Wij stonden daar met Ultimaker, i-Materialise en FreedomOfCreation. In onze stand was ook Thomas van Doremalen aanwezig om de plannen van het binnenkort op te richten FabLab Eindhoven toe te lichten.
De eerste dag waren we al 500 visitekaartjes kwijt en dat hadden we de tweede dag ook kunnen doen als ze niet op waren.

Ondanks dat veel bezoekers al speciale interesse hadden in deze technieken was het concept FabLab bij veel mensen niet bekend. En ook niet welke kwaliteit de doe-het-zelf printers kunnen halen voor weinig geld. Vreemd gezicht als je een printer van 775,-€ net zo mooi ziet printen (laagdikte 0,1 mm, in ABS op het oog glad) als een dure printer van een commerciele leverancier. Of zelfs beter, de BFB 3D-Touch viel wat dat betreft erg tegen, traag en niet precies, en dat voor 2835,-€ (in UK, wel geassembleerd). De printer zelf ziet er wel mooi uit.
Alleen de dure printers vanaf 35.000,-€ hebben echt voordelen, zoals de Objet of de Envisiontec Ultra. De eerste is ideaal voor constructies met draaiende delen, de tweede voor zeer gedetailleerde objecten zoals sieraden. Maar ja dat budget hebben we nog niet.

Wat viel ons nog meer op?
De nieuwe versie van de Chinese printer Up doet het net zo mooi als de goed afgestelde Ultimakers, beide met ABS. De eerste voor 2650,-€ (geassembleerd), gesloten systeem, niet zomaar te upgraden, geen community die mee ontwikkeld en alleen geschikt voor ABS. De tweede versie heeft nu een 2e motor om de draad te voeren en terug te trekken, naast de motor op de printkop. Ook de printkop zelf schijnt verbeterd te zijn.

De metaalprinters zijn in opmars, ze printen met vrijwel elk metaal, alleen niet met koper. Veel in gebruik voor industrie en zorg (implantaten).

De grote jongens kopen de kleintjes allemaal op, zorgwekkend voor gezonde concurrentie en dito prijzen.

Behalve het bedrijfsleven waren er dit jaar opvallend veel consumenten. Modelbouwers, studenten, ingenieurs etc.

Mooie voorbeelden gezien van TNO die met een nieuwe, naar eigen zeggen de beste, printer op de markt komen.

 

 

Creative Commons Licentie
Deze website is gelicenseerd onder een Creative Commons 3.0 Licentie | Design by Dumont