Reserveren voor machines, trainingen en workshops nu mogelijk

Machines zijn nu te reserveren via de website
Vanaf nu kun je via onze site de lasersnijder reserveren. Binnenkort komen daar de andere machines bij zoals de Mantis 3D-frees, de Ultimaker 3D-printer, een kleine vinylsnijder en een mallenmaker. http://www.fablabzuidlimburg.nl/reserveer
Maak eerst een account aan voor onze site en voor de reserveringstool Appointy.

Op de open inloopdagen kun je aangeven wanneer je welke machine wilt gebruiken maar een echte reservering is het niet! Het is dan niet de bedoeling dat je een uur lang een machine bezet houdt, daar zijn de andere dagen voor. Maar door aan te geven wanneer jij ongeveer met welke machine aan de slag wilt zien anderen welke tijd beter uitkomt. Reserveer dus niet voor meer dan 1 uur.

Open inloopdag is (vrijwel) elke dinsdag
Wil je gratis gebruik maken van onze machines dan kan dat in het vervolg op de dinsdagen. We zijn dan open van 9.00 tot 12.30u en van 13.00 tot 16.00u, vakanties uitgezonderd. Tijdens de lunch stoppen we even zodat we informeel kunnen netwerken, ook belangrijk, en gezellig!
Wil je in alle rust doorwerken of wat extra begeleiding krijgen kom dan op de andere werkdagen.

FabMoments, leren van elkaar
Let op! Je moet wel tijdens het proces foto's maken, een FabFlash, met onze speciale camera en na afloop een FabMoment maken. Een korte beschrijving van het product, wat je ermee kunt doen en hoe je het gemaakt hebt. Het liefst zodanig gedetailleerd dat anderen het kunnen namaken. Je kunt daarvoor zelf eventueel een licentie kiezen. Welke instellingen zijn gebruikt, wat ging er goed, maar vooral ook: wat ging er mis en waarom? Niet alleen voor anderen, maar ook voor jezelf, mocht je het nog een keer willen maken. Kijk hier voor enkele voorbeelden.

Huisregeltjes
Nog een paar zaken die je moet weten: je neemt in principe zelf je materiaal mee, wij hebben slechts beperkt materiaal op voorraad (MDF, berkenfineer, karton, perspex, standaard maat 60 x 40 cm) en kunnen alleen gepast laten betalen. Alleen personeel mag materiaal uit de voorraad pakken. Prijslijst komt op de site te staan.
Na afloop ruim je je rotzooi op (ook de bak van de lasersnijder, kruimelzuiger en handveger aanwezig) en neem je je restmateriaal weer mee.
Koffie of thee worden elk uur gezet en kun je zelf inschenken tegen een prijs van 0,50 € (geen wisselgeld). Graag kopje terug brengen naar de keuken en even afspoelen. Wil je tijdens de koffiepauze wat lezen, we hebben diverse tijdschriften en soms wat boeken.
We hebben slechts beperkte mankracht zodat het noodzakelijk is om elkaar te helpen. Maar dat is juist het leuke, door die informele contacten doe je nieuwe kennis, en kennissen, op.

Stageplekken aangeboden
Wil je een stage lopen in een high-tech omgeving waar creativiteit en techniek bij elkaar komen? Werken in een klein maar inspirerend en gezellig team? En volg je een opleiding in design / techniek of kunst (MBO / HBO of WO)? Lees dan hier verder of een stage bij ons wat voor jou is.

Survey
Paolo Fortelli, a student attending the Master of Innovation at the Rotterdam School of Management and Bocconi University, is studying the uses and benefits a person gets from using a Fablab.
Therefore, he has made a questionnaire for all those who experience(d) working at different Fablabs. Our FabLab is supporting this study! We kindly ask you to take some time, approximately 15 minutes, to answer his questions by clicking the link below. You can also complete the questionnaire at different times. If you do so, you simply need to re-click on the link you received (from the same pc) to get back to the point where you left .
When Paolo has finished this analysis, he will be happy to share the results with you and us. Thanks for your help!
https://www.surveymonkey.com/s/NTTPPGV

Eind februari start eerste workshop zelf een 3D-printer bouwen
De ontwikkelingen in zelf te bouwen 3D-printers gaan razendsnel. Ze worden niet alleen steeds nauwkeuriger en sneller maar er verschijnen ook steeds meer types. Er worden binnenkort twee workshops in FabLab Zuid-Limburg gehouden:

25 februari start de eerste workshop waarmee je in een weekend (!) zelf een 3D-printer kunt bouwen. Dat is de RepRap Prusa Mendel, een in Nederland nog vrij onbekend type maar inmiddels zo vaak gebouwd dat de kwaliteit bewezen is. In Aachen wordt dezelfde workshop ietsje eerder gegeven en die was snel vol. Er zijn al diverse aanmeldingen wacht dus niet te lang.

De tweede week van maart start een andere workshop zelf een 3D-printer bouwen. Daar betreft het de Ultimaker, een Nederlands ontwerp en inmiddels de 2e serie. Deze printer bouwen we in 6 tot 9 weken op een avond in de week, net als bij Protospace in Utrecht.

Beide printers hebben hun voor- en nadelen, de Prusa is met 800,- € de goedkoopste, de Ultimaker is 2x zo duur maar kan iets groter printen en heeft iets betere onderdelen volgens de ontwerper. Heb je belangstelling laat dat dan s.v.p. snel via het contactformulier weten.

Inschrijving voor trainingen software geopend
Leuk al die machines maar hoe maak je nu zelf een ontwerp op de computer? Dat leren we je in de trainingen die na Carnaval, begin maart, starten:

Blender
Eigenlijk een animatie programma maar steeds vaker ook gebruikt om 3D-prints te ontwerpen. Het is open source zodat je het gratis kunt downloaden en kunt updaten. De laatste versie schijnt een stuk gebruiksvriendelijker geworden te zijn. Kijk eens hier naar wat voorbeelden.

Rhino
Een veel gebruikt programma voor 3D-ontwerp. Gebruiksvriendelijk en met vele mogelijkheden. Geen open source maar wel als trial versie te downloaden. Voor mensen in het onderwijs tevens betaalbaar aan te schaffen. Klik hier voor meer info.

Voor beide trainingen geld dat ze alleen door kunnen gaan bij voldoende belangstelling. Geef je belangstelling op via ons contactformulier en vermeld welke avonden je voorkeur hebben.

Creative Commons Licentie
Deze website is gelicenseerd onder een Creative Commons 3.0 Licentie | Design by Dumont