Print je digitale foto uit in 3D foto

Al in 1816 maakte Joseph Nicéphore Niépce de allereerste foto's door een plaat met een lichtgevoelig materiaal in een camera obscura bloot te stellen aan licht.

Voor die tijd lieten mensen portretten of andere afbeeldingen schilderen.

Duizend jaar eerder maakten Chinezen al 3D afbeeldingen in doorzichtig porcelein. Exacte gegevens over hoe ze gemaakt werden ontbreken. Men beschrijft het als kleine schermen met relief afbeeldingen.

Vreemd genoeg werd deze techniek, Lithophane in het Engels, in Europa overgenomen in dezelfde tijd als de fotografie ontstond (rond 1827). Hier goot men een laag warme was op een glasplaat en kunstenaars maakten dan portretten of andere afbeeldingen door in de was te snijden. Hoe meer was er weg gesneden werd hoe meer licht er door heen kon. Zo ontstond een 3D afbeelding die vervolgens in gips een afdruk kreeg. Vervolgens werd daar weer een porselein afbeelding van gemaakt als eindproduct, mooi omvat in een sierlijke houder. Sommige afbeeldingen waren zo populair dat men eerst een metalen mal van werd gemaakt zodat er grote series geproduceerd konden worden.

Deze techniek is nu vrijwel onbekend maar wordt opeens weer populair dor de digitale fotografie in combinatie met 3D-printen! Met speciale software kunnen we de digitale foto omzetten naar relief en deze in 3D printen. Vervolgens in een mooi lijstje zetten of eerst nog even in porselein gieten en dan inlijsten.

Ideaal voor een cadeautje, zoals hieronder een serie portretten voor een promotie. Het lijstje hier is lasergesneden om het hele proces digitaal te maken.

Creative Commons Licentie
Deze website is gelicenseerd onder een Creative Commons 3.0 Licentie | Design by Dumont