Onze keramiek printer doet het!

We droomden er al lang van, een eigen keramiek 3D-printer. Maastricht is groot geworden mede door de keramische industrie met beroemde bedrijven als Sphinx en Mosa. De eerste is op slinkse wijze door een Finse fabrikant kapot gemaakt, de 2e heeft gelukkig een doorstart gemaakt met innovatieve tegels. Zo´n keramiek 3D-printer is dan een mooie stimulans om onze industrie nog innovatiever te maken.

Najaar 2011 heeft Paul van Doorenmalen, IPO student, als stagiair in ons FabLab gewerkt. Naast het uitstekend helpen van veel klanten heeft hij ook een ShaperCube gebouwd met een andere printkop. Eerst zijn we op bezoek geweest bij Unfold in Antwerpen waar ze belangeloos alle info ter beschikking stelden. Zij hebben ruime ervaring sinds februari 2010 en brengen sinds december 2011 zelfs mooie theepotten uit.

De Shapercube is iets goedkoper dan de printer van Bits From Bytes die Unfold gebruikt maar vooral robuuster (aluminimum t.o.v. perspex). Het moest in ieder geval een printer zijn met stilstaand platform, de Prusa en Orca vallen dan af, en de Ultimaker was een stuk duurder en te licht.

 

De printkop is ook gemaakt met een grote spuit zoals verpleegsters gebruiken. Het probleem is daarop een lekvrije koppeling te maken waarmee de slang van de compressor aan te sluiten is. De geprinte versie was helaas niet luchtdicht zodat Paul er een gemaakt heeft van hout en rubber, m.b.v. onze lasersnijder. Een compressortje van de Aldi (TopCraft, 60,-€) levert ruim voldoende druk maar maakt enorm veel herrie (97 dB).

Dankzij de hulp van keramiste Veronique de Jong is het juiste mengsel porseleinpoeder gemaakt, met een beetje houtvezel erin. Dat laatste zorgt wel nog af en toe voor verstoppingen.

Een serie proefdrukjes met verschillende klei samenstelling is gemaakt en daarna gebakken in de Kunstacademie van Hs Zuyd. Daarna zijn er vaasjes gemaakt waarvan een die met glazuur is afgewerkt. Het glazuur zorgt ervoor dat je de ¨draden¨ minder duidelijk ziet wat mooier is.

Hier zie je de allereerste print, de mooiere producten tonen we binnenkort.

 

Creative Commons Licentie
Deze website is gelicenseerd onder een Creative Commons 3.0 Licentie | Design by Dumont