Gebruiksvriendelijke open source driver voor lasercutter ontwikkeld

FL Aachen liet tijdens de DorkBot nog een 2e noviteit zien, een open source driver voor lasercutters. Ja dat is zeker interessant, hij is gratis, zeer gebruiksvriendelijk, mag verbeterd worden en maakt je onafhankelijk van de leverancier.

RWTH-student Thomas Oster gaf een duidelijke demonstratie van VisiCut zoals de driver genoemd is. Doel was de workflow bij het lasersnijden te vereenvoudigen door alle overbodige of niet vaak gebruikte stappen te verwijderen.
De software moest platform onafhankelijk zijn, werkend in Windows, Mac en Linux. Daarom is er in java geprogrammeerd.
Er is goed gekeken naar hoe de software van Epilog werkt. Daarna zijn er 3 userinterface prototypes gemaakt en getest met diverse mensen. Resultaat is nu een overzichtelijke userinterface met een plaatje van jouw lasercutter en je materiaal. Klik je op de lasercutter dan kun je kiezen voor een ander merk of type. Bestaat die nog niet in Visicut dan kun je eenvoudig de parameters invoeren.
Klik je op het materiaal dan kun je simpel kiezen voor ander materiaal of andere diktes. Omdat een 4mm MDF plaatje in een Epilog anders bewerkt moet worden dan in een LionLaser kun je ook daarvan de parameters aanpassen. De gebruiker heeft dus direct alle goede waardes waardoor er ook minder getest hoeft te worden, milieuvriendelijk! Je krijgt ook een preview te zien om eventueel alsnog aanpassingen te maken.
De files zijn op te slaan en kunnen compleet (inclusief het originele ontwerp) als een soort ZIP-file geupload worden naar je FabMoment of b.v. Thingiverse.

Behalve al deze voordelen was er nog een: een webcam boven de lasersnijder. Daarmee kan de het ontwerp eenvoudig gepositioneerd worden boven je materiaal. EN bij kleine lasercutters met een zijdeksel zoals de 30W Epilog of de LionLaser600 kun je materiaal gebruiken wat 2x zo groot is. Halverwege draai je het om en de software helpt je exact te positioneren.

We hopen Thomas na zijn afstuderen snel in ons FabLab te ontvangen zodat onze lasercutter gebruiksvriendelijker wordt.

Creative Commons Licentie
Deze website is gelicenseerd onder een Creative Commons 3.0 Licentie | Design by Dumont