FL Aachen maakt goedkope open source 3D-scanner: the FabScan!

21 september bezicht ik de DorkBot van FabLab Aachen. Een enthousiaste groep jongens en meisjes volgden diverse demoś en discussieerden daarover. Te zien waren: de nieuwe Prusa 3D-printer van IkMaak.nl (komend weekend in ons FabLab ZL de 2e workshop), hun eigen ontwerp 3D-frees Cartesio, de 3D-frees Mantisse van FL Aachen, een open source driver voor een lasercutter (zie volgend blog) EN een open source en betaalbare 3D-scanner, de FabScan!

Een kleine behuizing gelaserd van MDF 5 mm. In 2 minuten in elkaar te zetten alhoewel menig student er veel langer over deed. Waarschijnlijk door de spanning van de wedstrijd waarbij een mooi boek te winnen was.

Men neme verder 2 motoren, een Arduino bordje, wat draden en stekkers, LED verlichting, een goede lichtgevoelige webcam met autofocus en een kleine rood licht laser. Compleet mag dit niet meer kosten dan 120,-E!

De ontwerper is RWTH student Francis Engelmann. Hij vertelde dat hij niet gekozen had voor het concept van de David scanner. Deze heeft als nadeel dat de achtergrond gecalibreerd moet worden. (kun je ook als voordeel zien, je webcam hoeft dan niet scherp te stellen).

De webcam moet exact de afstand tot het voorwerp weten, vandaar dat autofocus handig is (maakt je webcam wel duurder). Het voorwerp draait langzaam rond waardoor in de kleine ruimte slechts kleine voorwerpen te scannen zijn. Het principe maakt het mogelijk ook een grotere behuizing te maken.
De laser kan ook een beetje draaien waardoor schaduweffecten van uitstekende delen (b.v. het oortje van een kopje) vermeden worden.

Snel ging het niet maar wel precies. Wat me verbaasde was de kleuren puntenwolk die scherp op het scherm verscheen. De computer maakt er uiteindelijk een .stl file van die je naar je 3D-printer kunt sturen.

Het resultaat was prima. Jammer alleen dat de demo met een grof gemaakt beertje was, het eendje dat later gebruikt werd was gelukkiger scherper waardoor de kwaliteit beter te beoordelen was.

Nu snel geld vinden om dit te bouwen! Dan zien we ook of het net zo scherp kan worden als bij de David scanner, zie dit filmpje. En of het ook mogelijk is een grotere opstelling te maken.

 

Creative Commons Licentie
Deze website is gelicenseerd onder een Creative Commons 3.0 Licentie | Design by Dumont