Elke stad een eigen FabLab?

Het aantal FabLabs in de wereld groeit snel, nu zijn het er ruim 140. In Nederland groeit het nog sneller, ik verwacht binnen 2 jaar in elke grote stad een FabLab. 

We zitten nu in het stadium van de 3D copyshop, zoals we eind jaren 80 2D copyshops hadden. Thuis maakte je met je eigen PC een document dat je in de 2D copyshop netjes printte. Nu maak je thuis een mooi ontwerp voor een voorwerp en je gaat naar een FabLab om snel, betaalbaar en goed een product te (laten) maken. Of je stuurt het ontwerp online naar grote bedrijven zoals Shapeways of i-Materialise waarna je het binnen 3 weken toegezonden krijgt.

Wanneer het stadium komt dat iedereen zijn eigen 3D-printer thuis heeft staan is nog niet duidelijk. Willen mensen dat wel als je goedkoop en perfect kan laten printen via FabLabs of online bestellingen? Kant en klare 3D-printers worden al goedkoper (onder de 1000,-€ nu, printen is dan alleen duurder, repareren moeilijker t.o.v. de DIY 3D-printers). En ze worden steeds meer gebruiksvriendelijker. De doelgroep die ze in gebruik neemt wordt dus groter, het zijn niet alleen meer de early adapters.

FabLabs heb je in allerlei soorten en maten, van mini fablabs en grassroots in kraakpanden die met minder dan 10.000,-€ opgezet zijn tot grote zeer professionele FabLabs met een team van enkele experts die elk jaar minstens 2 ton kosten.

Die dure FabLabs draaien alleen op een startsubsidie van enkele jaren. Nu die bij diverse FabLabs aflopen zie je dat het moeilijk is een FabLab overeind te houden. Van slechts 2 FabLabs is bekend dat ze zonder subsidie goed draaien, dankzij een unieke plek.
In Amerika heeft Obama in 2010 bepaald dat elke 700.000 inwoners toegang moeten hebben tot een eigen FabLab. Ik denk dat je zo´n regio nodig hebt om te kunnen overleven. De trend dat er in elke grote stad een FabLab ontstaat vormt daarvoor een bedreiging.

FabLab Zuid-Limburg is al met diverse onderwijspartijen in Heerlen, Kerkrade, Sittard en Venlo in gesprek om 1 dag en/of avond per week in hun ruimte, waar al diverse machines staan, een FabLab te organiseren. Met ons mobiele FabLab (in ontwikkeling) leveren wij dan de lasersnijder, 3D-printers, vinylsnijder etc zodat alle FabLab activiteiten mogelijk zijn. Voordelen voor de onderwijsinstellingen zijn meer bekendheid, meer feedback van bezoekers / bedrijven en inzet van studenten en docenten in het werkveld. De steden hebben dan goedkoop een FabLab (ook al is dat maar een keer per week) maar wel een die alle kennis in huis heeft. En gezien alle vragen die we vanuit de verschillende doelgroepen krijgen is dat essentieel om de innovatie te bewerkstelligen.

We horen graag jullie ideeën over deze opzet en tips om het sneller en beter aan te pakken!

 

Creative Commons Licentie
Deze website is gelicenseerd onder een Creative Commons 3.0 Licentie | Design by Dumont