Chocoprinter TNO op RTL4 nieuws

TNO Eindhoven is druk bezig met de ontwikkeling van een foodprinter. Voor diverse doelgroepen zoals zieken en ouderen met slikproblemen, topsporters, zwangere vrouwen EN voor culinaire topproducten in sterrenrestaurants.

foto Marijn Roovers

Voor dat laatste heeft Floris Hoff, student IPO en regelmatig in ons FabLab werkzaam, tijdens zijn stage bij TNO meegewerkt aan de ontwikkeling van een chocoladeprinter. Stond TNO enkele maanden geleden nog met een 3D-printer op de beurs die koekjes voorzag van enkele laagjes chocoladepasta is het het team nu gelukt complexe objecten te printen die centimeters hoog zijn.

De printer is gemaakt op basis van een CNC-freesje met een speciale printkop. Pure chocolade wordt au-bain-marie verwarmt in een spuit waarna deze uitgedrukt wordt door de printer.

Nadat de printer redelijk werkte in het TNO lab is deze optimaal afgesteld in de keuken van restaurant de Molen in Kaatsheuvel alwaar chefkok Wouter van Laarhoven een Michelin ster verdient heeft. Fooddesigner Marijn Roovers maakte het design.
De truc bleek te zitten in het exact verwarmen en na het printen direct supersnel koelen van de chocolade.

 

Creative Commons Licentie
Deze website is gelicenseerd onder een Creative Commons 3.0 Licentie | Design by Dumont