Barcelona wordt SmartCity met 11 FabLabs

Vorige week bezocht ik FabLab Barcelona, om te zien hoe zij gespecialiseerd zijn in architectuur (partner van IAAC) en meer te leren over projecten zoals Stone Spray (gebouwen 3D-printen), printen met klei etc. Daarover later meer. Ik sprak met de directeur Tomas Diez.

In de enorme fabriekshal van het FabLab hangt tegen de muur een 10 x 10 m grote macquette van Barcelona en omgeving. Gemaakt met speciaal schuim en gefreesd met de industriele robot die ze hier hebben. Deze macquette wordt o.a. gebruikt voor de stadsplanning. Een ambitieuze planning waarbij uiteindelijk 11 (!) FabLabs moeten ontstaan op een bevolking van 1,7 miljoen inwoners. Elke 150.000 inwoners krijgt zo zijn digitale fabriek, een ontwikkeling die we in Nederland ook zien, elke stad met meer dan 100.000 inwoners wil zijn eigen FabLab hebben.

Hoe doen ze dat, in een land met een ernstige crisis? Enerzijds doordat de regio Catalonie minder crisis heeft en Barcelona nog minder dankzij de vele toeristen en nieuwe industrie. Maar toch wil men beter voorbereid zijn op de toekomst en investeert daarom in datgene waar men veel van verwacht. Barcelona 5.0 moet de economie versterken, als FabCity of SmartCity.

De wijk FabLabs moeten ondernemerschap aanjagen en iedereen bewust maken van innovatie. Er zijn tal van mooie ideeen die vaak niet tot de testfase komen omdat er teveel stappen ondernomen moeten worden. Door makkelijk binnenlopen in een FabLab in de buurt moet dat wel mogelijk worden.
Men ziet ook een nieuwe industriele revolutie waarbij fabrieken terugkomen naar de stad (geen probleem want ze zijn nu schoon) en waar nieuwe productie technieken samengaan met nieuwe sociale verbanden.

Door steden meer zelf voorzienend te maken qua productie komt er arbeid terug uit lage lonen landen. Daarmee worden de gigantische economische en ecologische problemen die door de globalisering ontstaan zijn verminderd. 

Een professioneel FabLab kost al gauw 2 ton per jaar. De bedoeling is dat ze als publiek private instellingen gaan functioneren waarbij de onderwijs & research functie door overheidsgeld betaald wordt.

 

Creative Commons Licentie
Deze website is gelicenseerd onder een Creative Commons 3.0 Licentie | Design by Dumont