9/1 Tandheelkundige toepassingen van 3D-technieken

Tijdens de eerste Makerspace Maastricht op 9 januari 2013 zal Frans de Beer, tandarts bij het academisch ziekenhuis Maastricht en Dental Clinics, een lezing geven over zijn werk en 3D-technieken. Frans was deelnemer van onze eerste workshop Bouw je eigen 3D-printer en heeft naast zijn Prusa nu ook een UP! Mini printer. Hij kan gepassioneerd vertellen over zijn vak en hoe hij zowel peperdure als goedkope apparatuur gebruikt om zijn patienten zo goed mogelijk te helpen. Voor iedereen handig om te weten hoe je beter geholpen kunt worden met deze nieuwe technieken.
Hieronder zijn introductie:

Het maken van een kroon is altijd toebedeeld aan het tandtechnisch laboratorium. Sinds midden 80-er jaren is Siemens bezig geweest om een techniek te ontwikkelen zodat de "1 hour chair-side" kroon werkelijkheid werd. Ik zal een kleine demo geven hoe dat er in de dagelijkse praktijk uitziet.

Mijn tweede raakvlak is in de reconstructie van de "weke-delen" van het hoofd. Het kunnen scannen van een oor en dat te spiegelen en dan te printen is een enorme stap voorwaarts geweest bij de reconstructie van het uiterlijk van de patiënt.

                                 

Als derde raakvlak kom ik bij het virtueel plannen van implantaten in het bot van de onder- of de bovenkaak. Hier is het van belang een voorspelbaar resultaat te creëren waarbij de patiënt niet onnodig veel geopereerd te hoeven worden. In dit deel van mijn zoektocht naar vereenvoudiging ben ik op zoek naar mogelijkheden goedkoop boormallen te kunnen maken met opensource software en hardware.

Creative Commons Licentie
Deze website is gelicenseerd onder een Creative Commons 3.0 Licentie | Design by Dumont