3D-printen met milieuvriendelijke nieuwe biorubber

We werken sinds voorjaar 2012 aan de ontwikkeling van een granulaat extruder. Daarmee wordt het mogelijk om te printen met gerecycled plastic korrels, en met nieuwe high engineering bioplastics. Een geweldig ontwikkeling waarbij steeds meer producten zo onafhankelijk worden van aardolie en goed herbruikbaar worden. Voor een deel ook composteerbaar.

Een van die nieuwe materialen is biorubber. een TPE, thermoplastic elastomer, die dezelfde flexibele eigenschappen heeft als rubber maar gebruikt kan worden met conventionele plastic productie methodes EN in diverse 3D-printers! Daarmee is de ontwerpvrijheid onbeperkt.

Een rol biorubber is bij ons te koop voor 39,50€ incl. BTW excl. verzending.

We hebben het op onze 6 verschillende 3D-printers en getest en daarmee een printkop ontwikkeld voor onze eigen ByFlow 3D printer. Andere printers blijken niet te kunnen werken met dit materiaal.

De toepassing bij 3d-printers zien we in b.v. onbreekbare producten (bekertje wat kan vallen etc), comfortabel aanvoelende producten (b.v. armbandje, veel sterker dan PLA) en reserve onderdelen die van rubber waren. Zo viel er een rubber dopje van onze fietstandaard af. Die kun je proberen te vinden bij een fietsenwinkel maar grote kans dat net die maat er niet is. Zo´n eenvoudige vorm teken je snel en is ook zo geprint. Het grappige was dat een maand later weer een dopje eraf viel. In eerste instantie denk je dan dat het de nieuwe wel zal zijn maar dat bleek niet het geval. Snel weer een 2e geprint dus.

Vulcanisatie zoals bij rubber is niet nodig waardoor er geen zwavel of metaaloxides toegevoegd hoeven te worden. Bij spuitgieten etc zijn ook minder hoge temperaturen nodig. Makkelijk en milieuvriendelijk dus.

Biorubber heeft zeer goede eigenschappen: sterk (vergelijkbaar met een autoband), bestand tegen chemicalien, bestand tegen hoge temperaturen, bestand tegen UV en blijft vrijwel dezelfde eigenschappen houden van zeer koud tot warm.

Je ziet dan ook in een rap tempo fraaie design toepassingen ontstaan zoals een remslang in auto´s, sportkleding, sportschoenen en horloge bandjes.

Het is gedeeltelijk gemaakt van koolzaadolie wat geteeld wordt op plekken waar geen tekort aan voedsel is. Tussen 30 en 50% is het product recyclebaar.

Creative Commons Licentie
Deze website is gelicenseerd onder een Creative Commons 3.0 Licentie | Design by Dumont