Tentoonstelling Hand Made: lang leve het ambacht!

Museum Boijmans Van Beuningen staat dit voorjaar (tot 20 mei 2013) in het teken van het ambacht. In een tentoonstelling met ruim vijfhonderd objecten zijn de meest bijzondere voorbeelden van het kunstambacht te zien. Demonstraties van ambachtelijke technieken, een film- en documentaire programma, markten en diverse workshops laten de bezoeker het ambacht beleven en onderzoeken.

Van wildbreien tot ambachtelijk design
Het ambacht, zelf dingen maken, staat volop in de aandacht. Pottenbakken, boekbinden of cupcakes versieren: ambachtelijke cursussen zijn populair onder een steeds groter publiek. Het woord ‘ambacht’ roept bij vrijwel iedereen positieve, romantische associaties op met authenticiteit, eerlijkheid, menselijkheid en natuurlijkheid. De hernieuwde interesse voor ambachten past perfect in de huidige tijdsgeest, waarin duurzaamheid en authenticiteit steeds meer aandacht krijgen. Bovendien sluit het doe-het-zelven, -het concreet met je handen bezig zijn, aan bij de huidige trend van ontstressen en zingeving. Maar ook vooruitstrevende ontwerpers laten zich inspireren door het handgemaakte product en ambachtelijke technieken. Zoals de trui gemaakt uit één schaap, waarmee ontwerpster Christien Meindertsma het productieproces van a tot z blootlegt. Of een met moderne technieken ingelegd kamerscherm door Studio Job, dat al jarenlang samenwerkt met gespecialiseerde vakmensen. Ook economen en politici realiseren zich sinds enkele jaren dat de Nederlandse economie meer ambachtslieden nodig heeft en stimuleren jongeren een vakopleiding te volgen. Kortom, het vakmanschap wordt weer gerespecteerd.

7 clichés over het ambacht
De honderden objecten in de tentoonstelling zijn niet chronologisch opgesteld, maar centreren zich rondom populaire clichés die bestaan rondom het begrip ambacht. De gekozen objecten tonen dat de clichés vaak een kern van waarheid bezitten, maar dat ook het tegendeel aangetoond kan worden. Zo is niet al het ambacht ‘eerlijk’ en was imperfectie echt niet altijd en overal een even gewaardeerd kenmerk van het handgemaakte product. Op deze wijze voorziet Hand Made het begrip ‘ambacht’ van een historische context en biedt tegelijkertijd een blik op de toekomst van het creatieve ambacht.

Beleef het ambacht: filmprogramma en workshops
Tijdens 'Hand Made: lang leve het ambacht' organiseert het museum een uitgebreid en gevarieerd filmprogramma dat doorlopend is te zien. De educatieve ruimte van het museum, de Kunst Studio, fungeert tijdens de tentoonstelling als Ambacht Studio, waar een breed scala aan workshops wordt aangeboden. Specialisten leren u alles over weven, video animeren of keramiek decoreren.

Bron: museum Boijmans Van Beuningen

Creative Commons Licentie
Deze website is gelicenseerd onder een Creative Commons 3.0 Licentie | Design by Dumont