Review UP! Mini: 1e goede en betaalbare 3D-printer voor consument, school en ZZP´er

Update 2014: prijs is nog maar 639,-E incl BTW

Update november 2013: bij zeer intensief gebruik, zoals in een FabLab, is de printer compleet versleten. Niet een kwestie van geleiders of motoren vervangen, alles was versleten.

Update april 2013: prijs is nu nog maar 950,-€ incl BTW en professionele software. Te koop bij ons en leverbaar binnen 1 werkdag.

Printer bevalt nog steeds goed, draait sinds november 2012 elke dag vele uurtjes zonder problemen. Aan te raden is de klemmetjes te gebruiken om het printbed extra stevig vast te zetten. ABS trekt namelijk krom.

De prijzen van 3D-printers dalen snel en sinds zomer 2012 is zelfs de magische grens van 1.000,-$ doorbroken. Een Chinese fabrikant, PP3DP.com, brengt een plugandplay 3D-printer op de markt die zeer veel belovend is. Bekijk hier maar eens het reclame filmpje:

.
Eerder zagen we al het duurdere broertje UP! in werking, ook niet slecht.
Dankzij een klant van ons, tandarts bij een academisch ziekenhuis die hiermee protheses test, konden we hem zeer snel testen. Hij bleek zo goed te zijn dat we hem direct zelf besteld hebben zodat we dit schrijven met 4 weken ervaring.

Uiterlijk
Op tafel staat een glanzend zwarte midi PC die bij opening een kleine 3D-printer blijkt te zijn. Absoluut een machine die op je bureau erbij kan staan. Met een gewicht van 6 kg en zijn beknopte afmetingen (24 x 34 cm en 36 hoog) ook makkelijk even weg te zetten. Een voedingssnoer en een USB-kabel steken uit, evenals een katrol met ABS draad.
De fabrikant heeft naast de ABS spoel ook een doosje met drie printbedden, bed klemmen, pincet, kniptang, plamuurmes, scalpel, handschoenen en reserve schroefjes meegeleverd. Helemaal compleet dus.


Wanneer je de printer aanzet brand er eerst een rood lampje dat na het opstarten blauw oplicht. Als je 2x op die knop drukt brand er inwendig ook een witte LED waardoor je door het rookglazen deurtje het printproces goed kunt volgen. Je moet dan wel op ongeveer dezelfde hoogte kijken, de bovenkap is niet doorzichtig. Het deurtje sluit met een magneetsluiting. Beide kappen zijn te openen tijdens het printen maar daardoor kunnen kleine printafwijkingen ontstaan door lagere omgevingstemperatuur. Professionele printers hebben ook altijd een gesloten verwarmde kast en ik heb me altijd verbaast dat de doehetzelf printers niet getest hebben of dat in kwaliteit uit kan maken. Rustiger voor het oog is het in ieder geval.
De kast is van aluminium en voelt degelijk aan maar erop kloppen klinkt wat goedkoop. Aan de achterkant zie je koelsleuven. Er zit een zware voeding bij zodat de verwachting is dat deze lang mee zal gaan.
Binnenin zien we het kleine printbed waarmee objecten tot 12 x 12 x 12 cm te printen zijn wat voldoende is voor de meeste prints die ook in FabLabs gemaakt worden. Doehetzelf printers zitten tegenwoordig op 20 x 20 x 20 cm en er zijn sinds kort ook printers op de markt die groter gaan. Maar 3D-printen is nog traag dus maar weinig gebruikers hebben dit nodig. Kwaliteit, betrouwbaarheid en snelheid zijn belangrijker.

Het printbed wordt verwarmd tot 50 graden en is vreemd genoeg niet instelbaar. Voor de kwaliteit lijkt het niks uit te maken. Je krijgt er 3 printbedden bij zodat je direct na het uithalen van een print door kunt printen. Je moet namelijk het product met het plamuurmes los maken van de gaatjes in het printbed, en de gaat jes vrijmaken. Een beetje omslachtig maar daardoor heb je vrijwel geen last van producten die tijdens het printen los laten waardoor je na enkele uren weer opnieuw kunt beginnen. Ook heb je geen last van tape die verslijt en opnieuw geplakt moet worden.

Cartridge
Aan de achterkant koppelt de kleine katrol met witte ABS draad die via een oogje en sleuf in het deksel naar binnen loopt. We hadden hiermee minder problemen met vastlopende draad dan bij onze doehetzelf printers. Om het nog soepeler te laten verlopen hebben we met deze printer een kogel gelagerde houder geprint, grappig en functioneel.


ABS is een materiaal dat in professionele printers ook veel gebruikt wordt, zeker in wit lijkt het gladder dan het in werkelijkheid is. Wil je het nog gladder hebben dan kun je het met bv ether of chloroform (gevaarlijk dus!) glad strijken.
Nadelen zijn dat er bij het printen styreen gas vrij komt wat in grotere hoeveelheden schadelijk is en een beetje stinkt, in tegenstelling tot PLA (bioplastic). Goedkopere ABS stinkt zelfs behoorlijk en print minder goed. ABS kun je ook niet in de groencontainer gooien, het is recyclebaar maar dan moet je wel ergens ABS kunnen inleveren of zelf gaan vermalen en een draad kunnen maken. Niet milieuvriendelijk dus. Daarnaast is ABS met name bedoeld voor prototypes waarbij vorm belangrijk is, functionele ontwerpen kun je beter met PLA printen omdat die draadjes onderling beter hechten.
Het is dan ook fijn dat je bij deze printer elke normale filament (draad) kunt gebruiken met een diameter van 1,75mm. Koop niet de goedkoopste, soms breekt het materiaal al voordat je gaat printen en printkoppen lopen vast als de diameter teveel afwijkt. We hebben ook met PLA getest maar dat werkt toch heel anders dan met ABS. Niet alleen qua temperatuur (ABS 270 graden, PLA 220) maar ook qua nauwkeurig printen en printen met support. PLA draadjes hechten onderling zo sterk dat ondersteuning moeilijk te verwijderen is. Ook verschillende kleuren ABS of PLA printen onderling anders, kleine afwijkingen waarmee je met je instellingen rekening moet houden voor het beste resultaat. Op het forum wordt aangeraden een extra extrusion head te kopen maar dat is een duur grapje, eerst maar eens andere oplossingen zoeken.
Het wisselen van de draad gaat gemakkelijk dankzij een speciale stand, er komt dan een heel dun draadje naar boven.

Software
Inwendig zit een elektronisch bordje dat blijkbaar de software bevat, als je iets invoert gaat de printer de ondersteuning berekenen. Dit boordje ziet er uitgebreider uit dan de Arduino bordjes op DIY printers, hier is ook niet op bezuinigd. De software kun je gratis downloaden maar is helaas gesloten. Hoe vaak die software in de toekomst geupdated zal worden en welke kosten daarmee gemoeid zijn is nog niet duidelijk. Maar we hebben al 2x een gratis update kunnen downloaden, ook weer netjes.
Bij doehetzelf kits is de software gratis evenals de regelmatige updates. Maar daar heb je wel 2 programma´s nodig om tot printen te komen, minder gebruiksvriendelijk dus.


Eigenlijk ongelooflijk dat je zo´n goede software gratis mee krijgt. De manier waarop hij zelf de ondersteuning erbij tekent is magisch! Dat is op dit moment nog het grote manco bij doehetzelf printers, fatsoenlijke ondersteuning kunnen ze niet printen. Je moet dat dan zelf tekenen en als je het afbreekt blijf je een randje zien wat je weer moet wegschuren, onzichtbaar wordt dat nooit. Hier gebeurt dat meestal onzichtbaar en we snappen niet hoe de printer dat doet (grotere snelheid = minder materiaal?). Voor zeer fraaie of complexe prints is dat essentieel. Deze software en de printer doen dat zo mooi dat het vrijwel zo goed is als b.v. de in FabLabs veel gebruikte Dimension 1200 van 28.000,-€! Die kan wel nog iets anders, voorwerpen met draaiende onderdelen goed printen, dat lukt hier nog niet optimaal.
Wanneer je een ontwerp aanlevert maakt de software zelf de laagjes, bij doehetzelf printers gebruik je daarvoor een 2e programma zoals Slic3r. Ook berekend hij hoeveel gram er nodig is en of er nog voldoende op de spoel zit en dat lijkt aardig te kloppen. Net zoals de benodigde tijd goed klopt, in tegenstelling weer tot de doehetzelf 3D-printer software.
De software is geschikt voor Windows XP, Vista & 7, Mac.

Kwaliteit
De kwaliteit van de prints is vergelijkbaar met die van de doehetzelf kits in ons FabLab. De laagdikte is na het updaten van de software 0,2 mm, wij printen standaard ook op 0,2 mm en als het netjes moet op 0,05 mm (halve dikte van een A4 blad papier) aan de buitenkant (skinning). Dat laatste kan de Mini nog niet.

Maar als je de eerste complexe prints met ondersteuning eruit haalt val je van je stoel van verbazing. Onvoorstelbaar veel dunne lijntjes hebben het product ondersteund en zijn gemakkelijk en vrijwel onzichtbaar weg te breken. Zie hieronder de mooie bal en het zakje steunmateriaal wat overblijft. 

Het kost je dus veel materiaal maar je krijgt er iets moois voor terug, en het is veel goedkoper dan via online printer services als Shapeways of Materialise. Dure printers zoals de Dimension 1200 doen het vrijwel hetzelfde, maar zij kunnen ook met apart steunmateriaal werken tussen b.v. tandraderen en daarop winnen ze dan. Nadeel is dat je dat spul met natronloog moet verwijderen, een vies en milieuonvriendelijk karwei.

Gebruiksgemak
Het invoeren van een ontwerp is een fluitje van een cent. Gebruik je altijd dezelfde kleur ABS of PLA dan valt er verder weinig in te stellen. Is het ontwerp ingeladen dan kun je je PC of laptop uitzetten, handig als de printer meer dan 12 uur staat te printen. Dit kan door de inwendige SD-card waar je helaas niet zomaar bij kunt.
Calibreren gaat simpel en vrij snel met de nieuwe software. Vooral van belang als de printer ruw vervoerd is of als in de loop der tijd minder goed gaat printen. Je kunt het ook met een schroef onder het printbed doen.

De printkop bestaat uit een compacte extruder head die bevestigd is met 3 zeer sterke magneetjes. Daarmee is de extruder head makkelijk los te trekken voor onderhoud en beweegt hij mee als de printhoogte per ongeluk verkeerd is afgesteld. Bij andere printers heb je dan kans op beschadiging van het printbed.
Naast de extruder head zit een koeler met een vin. Mocht die ooit kapot gaan dan kun je hem eenvoudig bij printen, alle files van printbare reserveonderdelen worden meegeleverd! Aan te raden is dat op tijd te printen. Andere onderdelen zijn daarentegen behoorlijk aan de prijs, tenminste als je ze in China moet bestellen.
De printer werkt erg stil maar af en toe laat hij met een luide piep horen dat hij een print start of stopt. Die pieper is hopelijk bij de nieuwe software uit te zetten. Als je ´s nachts zou printen en hij piept als hij klaar is zou je je rot schrikken. Ook als het bed met een klap omlaag valt als je de stroom eraf haalt.
Na 2 weken intensief printen was de printkop vervuild. We snapten al niet waarom er opeens bruine spikkels op de objecten zaten totdat even later de printkop verstopt zat. Gelukkig kun je de printkop gemakkelijk los halen dankzij de 3 sterke magneetjes. Goed verwarmen en voorzichtig met een dunne naald doorboren was de remedie. Door een stukje keukenrolpapier rondom de ABS draad te monteren voorkom je de vervuiling van de printkop, net als bij de DIY 3D-printers.

Prijs:
Gemiddelde prijs is in Europa 1.500,-€ incl btw, verzending, invoerrechten en inklaring. Levertijd is ongeveer 3 weken maar sinds kort levert de Nederlandse importeur 3D-Fabshop.nl ze ook, met Nederlandse handleiding en 2 jaar Nederlandse garantie. Zij verzamelen meerdere opdrachten waardoor de prijs nog flink kan dalen!

Update april 2013: prijs is nu nog maar 950,-€ incl BTW en professionele software.

Conclusie:
Deze printer wordt een mijlpaal in de geschiedenis van 3D-printen. Nu kan iedereen zelf gaan 3D-printen thuis of op school of het werk.

Positief:

 • goedkoop in aanschaf
 • goedkoop in gebruik, je zit niet vast aan dure cartridges
 • gebruiksvriendelijke machine en software, je hoeft gene techneut te zijn
 • print uitstekend, zelfs met ondersteuning
 • door zijn compacte formaat en mooie kast kan hij op je bureau staan, hij print ook lekker stil.
 • deels zelf te repareren door te printen onderdelen met meegeleverde files
 • printkop snel te demonteren voor schoonmaken
 • 2e printkop speciaal voor PLA snel te monteren
 • printbed en gesloten kast voorkomen kromtrekken en loskomen van product

Negatief:

 • geen open hardware, mogelijkheden van upgraden van machine nog onduidelijk
 • geen open source software, tot nu toe gratis updates maar toekomst niet zeker
 • minder in te stellen dan bij DIY 3D-printers, zoals b.v. het monteren van een keramiek printkop.
   

Creative Commons Licentie
Deze website is gelicenseerd onder een Creative Commons 3.0 Licentie | Design by Dumont