Review Cube 3D-printer

De Bijenkorf heeft er al eerder mee gestunt tijdens de 3 Dwaze Dagen, een 3D-printer. Vorig jaar was het een kit van bitsfrombites, dit jaar echt een consumenten artikel: een kant en klare printer! Deze trok onze aandacht omdat het van een gerenommeerd merk is, 3D-systems is marktleider, en vanwege de prijs, van 1299,-€ nu voor 1050,-€ inclusief BTW. Goede reden om eens te gaan kijken.

In Maastricht stond hij op de 2e verdieping wat achteraf ijverig te printen. Weinig belangstelling bij het op koopjes beluste publiek, in tegenstelling tot de nieuwe Senseo die met verse bonen maalt. Net als vorig jaar een verkoopster die er niks van wist en niet eens de folder gelezen had maar ze haalde er wel een verkoper bij die alles zou weten. Helaas viel die ook tegen zodat we aanvullende info via internet hebben gevonden.

Uiterlijk
Onze eerste indruk was ¨wat is die klein!¨ Vormgeving is fraai, compact printertje (41 x 38 x 48 cm) dat overal op je bureau erbij kan, geen losse kabels, alles zit in de plastic behuizing. We konden hem helaas niet optillen tijdens het printen dus of het stevig aanvoelt weten we nog niet. Het gewicht is slechts 4,3 kg dus echt stevig zal het niet zijn. Bijzonder is dat hij via WiFi aan te sturen is, vreemd genoeg niet via de snelle en modernere n wijze maar b/g. Via een meegeleverde USB-stick is het ook mogelijk. Een plastic spatel wordt meegeleverd om het product van het printbed los te maken. Zo te zien heb je lijm nodig, magic glue, om er voor te zorgen dat het product niet los komt tijdens het printen.
Het printbed is klein, 14 x 14 x 14 cm, wat voldoende is voor de meeste prints die ook in FabLabs gemaakt worden. Doehetzelf printers zitten tegenwoordig op 20 x 20 x 20 cm en er zijn sinds kort ook printers op de markt die groter gaan. Maar 3D-printen is nog traag dus maar weinig gebruikers hebben dit nodig. Kwaliteit, betrouwbaarheid en snelheid zijn belangrijker.

 

Cartridge
De cartridge is gesloten en via een doorzichtige teflon buis op de printkop aangesloten waardoor de draad goed ingevoerd wordt. Net als met papier printers zit hier de truc van de lage prijs, je betaald meer voor de cartridges. Hierin blijkt een afwijkende maat ABS filament (draad) te zitten, 1,6mm i.p.v. de tegenwoordig standaard maat 1,75mm. Je bent dus gebonden aan hun cartridges. ABS is een materiaal dat in professionele printers ook veel gebruikt wordt, zeker in wit lijkt het gladder dan het in werkelijkheid is. Wil je het nog gladder hebben dan kun je het met bv ether of chloroform (gevaarlijk dus!) glad strijken.
Nadelen zijn dat er bij het printen styreen gas vrij komt wat in grotere hoeveelheden schadelijk is en een beetje stinkt, in tegenstelling tot PLA (bioplastic). ABS kun je ook niet in de groencontainer gooien, het is recyclebaar maar dan moet je wel ergens ABS kunnen inleveren of zelf gaan vermalen en een draad kunnen maken. Niet milieuvriendelijk dus. Daarnaast is ABS met name bedoeld voor prototypes, functionele ontwerpen kun je beter met PLA printen omdat die draadjes onderling beter hechten.
Hoeveel draad er in die cartridges zitten wordt nergens duidelijk, je kunt er 10 middelgrote ontwerpen mee printen zoals die op hun site te koop zijn. Dat lijkt er op dat er 0,25 kg in zit maar dat blijft een grove schatting. Met 45,-€ per cartridge ben je dan 4x zo duur uit als bij doehetzelf printers.

Kwaliteit
De kwaliteit van de prints lijkt op het eerste gezicht op die van de doehetzelf kits in ons FabLab. De laagdikte is 0,25 mm, wij printen standaard op 0,2 mm en als het netjes moet op 0,05 mm (halve dikte van een A4 papier) aan de buitenkant (skinning).
Enkele prints waren prima maar er lagen teveel producten met echte printfouten zoals bij dit smartphonehoesje. Het leek er op dat de goede prints voor de show elders geprint waren. Om perfect te printen is er dus toch meer kennis nodig en moet je de software goed kunnen instellen.

Software
De software is gesloten en wordt meegeleverd, Cubify Client Software. Te gebruiken op Windows XP en 7, evenals op een Mac. Blijkbaar vergt het nogal wat van je PC want je hebt een multicore processor nodig van minimaal 2 GHz. Bij doehetzelfkits mag het ook een oude PC / laptop of goedkoop netbookje zijn.
Hoe vaak die software in de toekomst geupdated zal worden en welke kosten daarmee gemoeid zijn is nog niet duidelijk. Bij doehetzelf kits is de software gratis evenals de regelmatige updates. Maar daar heb je wel 2 programma´s nodig om tot printen te komen, minder gebruiksvriendelijk dus.
De software zag er duidelijk uit maar hebben we niet kunnen testen.

Gebruiksgemak
De leverancier bied ruim 50 kant-en-klare ontwerpen aan die in prijs variëren van gratis, een of meerdere dollar´s tot 8000,-$! 25 stuks worden gratis meegeleverd en uiteraard zijn dat niet die dure. Daarmee lijkt men rekening te houden met een doelgroep die geen ontwerp vaardigheden heeft. Maar als je niet teveel te besteden hebt ben je snel uitgeprint. Uiteraard kun je ook zelf gemaakte ontwerpen printen, of ontwerpen die uit Thingiverse.com gedownload zijn.
De bediening lijkt simpel. Maar doordat de printer gesloten is zal het niet meevallen problemen op te lossen. Wat doe je met een verstopte printkop? Of met versleten onderdelen? Ik vrees dat het weer een wegwerp product kan worden.

Conclusie:
Deze in januari 2012 uitgekomen printer was een belangrijke stap voorwaarts, de 3D-printer in het bereik brengen van consumenten. Hij ziet er mooi uit, print redelijk, is gebruiksvriendelijk en betaalbaar bij aanschaf. Voor techneuten is het een te gesloten systeem. Dat maakt het waarschijnlijk in het gebruik ook een duur systeem, dure cartridges, duur in onderhoud.

Inmiddels is deze printer achterhaalt door andere merken zoals de UP Mini die beter print, goedkoper is, goedkope cartridges gebruikt, ook PLA kan printen en uitstekend print, zelfs met ondersteuning.
Via de Bijenkorf is hij ook niet meer te koop, zelfs de cartridges niet. Je zult hem daar maar gekocht hebben!

 

Creative Commons Licentie
Deze website is gelicenseerd onder een Creative Commons 3.0 Licentie | Design by Dumont