primeur: eerste 3D-print van virtueel beeld van Mosasaurus

Verstuur je fossielen verzameling nu per email
Steeds meer paleontologen gebruiken nieuwe technieken om fossielen te onderzoeken. Zo ook Anne Schulp van het Natuurhistorisch Museum Maastricht. Hij stopte een steen met resten van een Mosasaurus (familie van de dinosauriërs) in de CT-scan van het ziekenhuis. Door de röntgenstralen ontstaat er plakje voor plakje een virtueel 3D-beeld op het computerscherm. Daardoor is het fossiel te onderzoeken zonder de steen kapot te maken en blijft het fossiel intact voor toekomstige onderzoekingen. Ook kun je details zien die tot voor kort niet mogelijk waren bij het handmatig vrij leggen van het fossiel.

Voor het eerst in Nederland is er nu m.b.v. deze nieuwe techniek een 3D-print gemaakt van een fossiel. Eerder waren er al botten etc gescand en geprint maar dit is voor het eerst dat er een brein geprint wordt, een virtueel afgietsel, want het brein zelf is natuurlijk niet bewaard, maar wel de “holte” die door verschillende schedelbotten omsloten wordt. De vorm van het brein is dan uit de vorm van die botten te reconstrueren.

CT-scan

STL-file voor de 3D-printer (foto´s en tekst correcties Anne Schulp)

Een bijzonder gevoel om na enkele uren de hersenen van een zeemonster van 6 meter in je handen te hebben! Vreemd genoeg is het nog geen 10 cm groot. Aan de bovenkant steekt een soort antenne uit, de verbinding met het 3e oog.

De 3D-print is gemaakt m.b.v. de UP! Mini 3D-printer in ABS, een printer die uitstekend print met ondersteuning en met een laagdikte van 0,2 mm. Het product voelt vrijwel glad aan.

L1 TV en Radio hebben opnames gemaakt
De TV opname zal binnenkort worden uitgezonden, de radio opname is al uitgezonden en nog kort online te horen via deze link

Meer info:
Over dit soort technieken opent op 16 december de tentoonstelling  “CSI Mosasaurus” bij het Natuurhistorisch Museum Maastricht.

Mosasauriërs zijn zeereptielen  die ongeveer 66 miljoen jaar geleden in deze contreien rondzwommen. De omgeving van wat nu Maastricht heet, was destijds zee.

Dertien jaar geleden werden er al eens scan-opnames gemaakt van fossiele resten van de staart van een Mosasauriër, maar de resultaten daarvan waren enigszins diffuus. Met de meest moderne CT-scanapparatuur, de zogenoemde XtremeCT-scanner, is het echter mogelijk de botstructuur van de fossiele resten op micro-schaal (scan-resolutie van 80 micrometer) en drie-dimensionaal in beeld te brengen. Zo'n moderne XtremeCT-scanner is in Maastricht aanwezig in het onderzoekscentrum van de Maastricht Studie, een grootschalig onderzoek van het Maastricht UMC+ . “Probleem” is dat de meeste mosakoppen te groot zijn voor specifiek deze scanner. De scan waarop het virtuele mosasaurusbrein gebaseerd is, is (op vergelijkbare wijze) in de vs gemaakt.

Computertomografie (meestal afgekort tot CAT of CT-scan) is een tomografische onderzoeksmethode van het menselijk lichaam. Een van de eerste vormen hiervan maakte gebruik van röntgenstraling. De doorlaatbaarheid van het onderzochte lichaamsdeel voor de gebruikte straling wordt vanuit een groot aantal hoeken rondom in dunne „plakjes” gemeten, waarna een computer uit de resultaten een driedimensionale weergave van het onderzochte lichaamsdeel opbouwt. Bron Wikipedia
De digitale reconstructie van het brein is gemaakt door onderzoeker Mike Polcyn van Southern Methodist University in Dallas, USA.

 

Creative Commons Licentie
Deze website is gelicenseerd onder een Creative Commons 3.0 Licentie | Design by Dumont