Mini 3D-frees iModela gearriveerd om te testen

We testen vaker apparatuur en schrijven er dan een review over.

Grote 3D-frezen worden goed gebruikt binnen FabLabs, de kleintjes wat minder. Standaard zie je in FabLabs de Roland Modela MDX-20 maar of de aanschaf het geld waard is? Zo is het Mantis project bij Protospace gestopt vanwege te weinig belangstelling, maar FabLab Amersfoort is er nog mee bezig. En FabLab Aachen gebruikt haar Protomat 3D-freesje wel veel voor het maken van electronica bordjes. Terwijl FabLab Arnhem vertelde dat dat weer gevaarlijk is vanwege het koperen fijnstof.

Op RapidPro zagen we fabrikant Roland uitkomen met een mini 3D-frees, iModela, voor hobbyisten en designers van kleine objecten zoals sieraden. In Nederland wordt die door SignSeen verkocht voor 600,-€ ex BTW en incl. kunststof koffer. We konden er eentje testen van Roland.

Eerste indruk
Wat opvalt is dat het een zeer kleine frees is, een werkgebied van 86 x 55 x 20mm. Het gewicht is echt portable met 1,5 kg maar gek genoeg zit er een zeer grote en zware koffer bij. De frees is op een slimme manier opvouwbaar maar dat lijkt hier averechts te werken door die koffer.

De resolutie is 0,01 mm/stap.

Hij freest 3D-vormen, patronen en ontwerpen in polyurethaanschuim, was, zachte houtsoorten en kunststoffen. iModela freest vormen, boort gaten, creëert reliëf, vlakt werkstukken af en graveert ontwerpen. Dankzij iModela maken gebruikers kortom erg complexe vormen met grote nauwkeurigheid.

Hieronder zie je hoe het ongeveer werkt. Onze bevindingen lees je over 2 weken.

 

Creative Commons Licentie
Deze website is gelicenseerd onder een Creative Commons 3.0 Licentie | Design by Dumont