Digitale kopie van 50.000 jaar oude vuistbijl

mijn bezoek aan het Fablab,
Hans Lemmen (beeldend kunstenaar)

Als beeldend kunstenaar ben ik op zoek naar de mogelijkheden om enkele grote objecten 3D gekopieerd te krijgen. Het betreft onder andere een fragiel museumobject waar zelfs geen siliconenmal op gemaakt mag worden. Daarom dacht ik aan 3D scan en print.

Een deel van het project speelt mogelijk in India en ik hoop om dáár de 3D print te kunnen laten maken, nadat ik van hieruit alleen de files van de scan per internet doorstuur.

Bij het Fablab werd ruim de tijd genomen om naar mijn verhaal te luisteren. Er werden tijdens het gesprek ook meteen contacten buitenshuis op de hoogte gebracht om mij eventueel verder te kunnen helpen.

Ik had ook iets meegnomen: een vuistbijl, gemaakt door Neanderthalers tussen 50.000 en 80.000 jaar geleden, en door mij gevonden in Frankrijk.
Het leek me wel een aardig idee om de oudste techniek te reproduceren met de nieuwste. Ik had hem voor de uitstalkast van het Fablab gedacht maar ik mocht  hem meenemen om mijn idee verder te illustreren bij musea en andere toekomstige betrokkenen.

Ter plaatse werd het artefact gescand en daarna begon het uitprinten. Het was extra interessant omdat ondertussen het hele proces aan mij werd uitgelegd. Ondertussen kwamen mensen voorbij die juist werden rondgeleid.
Er was sprake van een aangenaam en informeel drukke sfeer in het Fablab. Terwijl de oeroude vuistbijl op tafel lag, werden er tijdens het scannen allerlei futuristisch aandoende kleurige rasters en patronen op geprojecteerd.
Dat was eigenlijk het beste beeld geweest om de Fablab-ervaring weer te geven maar ik had geen camera bij me.

Wat me opviel was, dat er ook een zelf in elkaar gezet triplex hoekje stond met enkele technische attributen eraan, voor nog geen 100€ samen. Ook dat was een 3D scanner. Zo simpel kan het dus. Als een camera obscura versie van een fototoestel.

 

Creative Commons Licentie
Deze website is gelicenseerd onder een Creative Commons 3.0 Licentie | Design by Dumont