Bijzondere tentoonstelling CSI Mosasaurus in Natuurhistorisch museum

Hieronder 2 filmpjes die tegelijk starten, zet ze even op pauze en speel ze een voor een af.

Op 16 december opende de tentoonstelling CSI Mosasaurus, in het Natuurhistorisch Museum Maastricht. Een absolute aanrader om een keer te zien hoe een historisch museum mee gaat met de tijd, futuristisch!

Net als bij misdaadonderzoek worden er allerlei high-tech onderzoeksmethodes gebruikt om verborgen details te vinden over wanneer het dier leefde, wat hij at etc.

Op 3.40 minuten komt de kleine rol van ons FabLab in beeld, het 3D-printen van het brein van een mosasaurus. Dit a.h.v. een CT-scan van de holte in het versteende fossiel waar ooit de hersenen zaten. Omdat dit weke delen verstenen ze niet en kun je ze niet vrij prepareren uit de steen. Heel bijzonder om dan toch die hersenen in je handen te hebben en te kunnen bestuderen.

In de tentoonstelling komende de onderzoeksmethodes in diverse hoekjes aan bod, een er van gaat over 3D-scannen en printen. Tot en met 15 september te zien, samen met de tafel waarop de onderzoekers het fossiel verder prepareren.

Bekijk hieronder 2 documentaires van L!, de eerste met een spectaculaire animatie over hoe de mosasaurus op jacht ging in de tropische zee die vroeger over Zuid-Limburg lag.

 

 

 

Creative Commons Licentie
Deze website is gelicenseerd onder een Creative Commons 3.0 Licentie | Design by Dumont