20/6 Opening laboratorium voor 3D-print materialen op Chemelot Campus

20/06/2014 16:45
20/06/2014 18:00

Op weg naar 3D-printen met hightech en biobased materialen

FabLab Maastricht doet reeds 3 jaar onderzoek naar nieuwe printmaterialen en heeft zo printkoppen ontwikkeld voor “biorubber” (Arnitel), keramiek en chocolade. Door de samenwerking met onderstaande partners wordt dit onderzoek opgetild naar een professioneel niveau en versneld.

3D-printen dringt overal onze samenleving in. Ook in de industrie naderen we het punt waarbij steeds vaker traditionele methodes vervangen gaan worden door 3D-printen. 3D-printen kan worden ingezet voor het maken van biologische systemen (kraakbeen, bot, organen), nanostructuren, combinaties van verschillende materialen (metaal-kunststof) en vezelversterkte onderdelen. Met die stip op de horizon start vandaag op Chemelot Campus een laboratorium voor de ontwikkeling van materialen die kunnen worden gebruikt voor 3D-printing. Het laboratorium is ondergebracht bij Chemelot Innovation and Learning Labs (CHILL). Hier kunnen bedrijven terecht met vragen over toepassingen van verschillende materialen voor 3D-printen. Het centrum is ontstaan dankzij intensieve samenwerking tussen Chemelot Campus, CHILL, Universiteit Maastricht, Zuyd Hogeschool, FabLab Maastricht en N.V. Industriebank LIOF.

De markt voor 3D-printing (ook wel additive manufacturing genoemd) groeit snel waarmee de behoefte aan nieuwe printbare materialen groeit. Dat is precies waarop het laboratorium zich zal richten. Het centrum zal onder de naam Additive Manufacturing Materials Center de economische bedrijvigheid op Chemelot Campus en in de regio vergroten. Er zullen nieuwe materialen ontstaan die kunnen worden toegepast in bijvoorbeeld de biomedische sector, lucht- en ruimtevaart, mechanische industrie en in consumentenproducten.

nieuwbouw op Chemelot campus alwaar AMMC gevestigd gaat worden

Het materialencentrum is gelokaliseerd te midden van industriële partners (materiaalproducenten, equipment/component-producenten en eindgebruikers) en onderzoeks- en onderwijsinstellingen (Universiteit Maastricht, Zuyd Hogeschool) en krijgt actieve ondersteuning van Fablab Maastricht. CHILL is de treker in dit netwerk. 

Creative Commons Licentie
Deze website is gelicenseerd onder een Creative Commons 3.0 Licentie | Design by Dumont